Астана


 

1997. Казахстан се прикључио великом скупу држава које су своју престоницу преместиле из историјског (по правилу највећег) главног града – што је у Казахстану Алма Ата (или Алмати). Тада је за престоницу проглашена Астана (до тада Акмола) која се налази у средишту земље. Ова одлука је имала своје геополитичке и функционалне разлоге. Престоница је пребачена у географски центар земље, а што се тиче овог другог, било је лако изградити модеран град тамо где је до тада било мало место. Са друге стране, Алма Ата је опкољена планинама и није могла да се даље шири.

 
Asatana
 

Због свог модернистичког дизајна, те геометријских облика као што су кугле, пирамиде и стубови – Астану су сматрали ни мање ни више него градом илумината! Они склони укрштеним речима, ребусима и анаграмима чак су се досетили да када се пермутује Астана добијемо: „Сатана“. Тако нешто ће демантовати чак и неко склон „теоријама завере“ – тако рецимо извесна Споменка Милић на свом блогу исправно уочава да реч Астана на казашком значи буквално престоница, а реч потиче из персијског језика и значи праг – свети или краљевски. Дакле, Споменка признаје сакралну димензију у имену главног града, мада је изгледа ни сама није свесна. Она даље помиње како је град изграђен на „нафтним доларима“ – можда би по њој требало да управљање природним ресурсима препустимо другима, који нам кажу да их имамо исувише, а ми Евроазијци да будемо „небески народ“!? Замера и што би палата Мира (дворац мира и помирења) требала да одврати од насиља и помири све светске религије. Овде ћемо објаснити да није реч ни о каквом екуменистичком стапању, већ о исконској потреби евроазијског човека да у различитим веровањима открива оно суштинско, те да тако превазилази формалне верске разлике. Данас у земљама Евроазије имамо хришћане, муслимане, будисте, шаманисте, хиндуисте, родноверце, таоисте, шинтоисте – да ли би можда требало да инсистирамо на међусобним сукобима око разлика које су небитне или их широки слојеви и не могу (правилно) разумети?!? Са друге стране, још је Џингис Кан знао рећи како су религије света прсти, док је основа шаке турско-монголски Тенгри – бог неба које је над степом вечно плаво.

 
astana-paczai-11
 

На 75. рођендан председника Назарбајева (2015.) Астану је посетио Мирослав Лазански. На прослави су били и председници Владимир Путин и Александар Лукашенко. Назарбајевљев рођендан уједно је и дан Астане. Из извештаја Лазанског у "Политици" сазнајемо доста о овом граду...

 
palace
 

Град има званично 700 хиљада становника, а незванично 1,2 милиона. Лазански преноси да је много споменика, фонтана, паркова и зеленила, да у граду влада опуштена атмосфера и нико нигде не жури. Он такође уочава и веома високе цене (капућино девет евра), међутим каже да сваки грађанин Казахстана има 13.000 долара годишње (БДП per capita), па му високе цене нису проблем. Он истиче и етничку и верску толеранцију у земљи коју чини 51 одсто Казаха, 32 одсто Руса, 13 одсто Узбека... Истиче како је у прелепој православној цркви у центру Астане (подсетимо, Астана је практично нов град) видео и Казахе. На улицама је видео само две жене обучене по строгим муслиманским правилима. Занимљиво је да су се неки од поволшких Немаца (које је Стаљин овде присилно населио после Другог светског рата) вратили из Немачке у коју су емигрирали деведесетих прошлог века. Нису могли да се снађу, наслеђе совјетског времена било је јаче...

 
images-2013-12-600450_astana_611780004
 

Казахстан је кратко време био пета нуклеарна сила света, али је своје атомско оружје уништио. Данас има ракетни систем интегрисан са Русијом. Према Лазанском, Казахстан је земља општег просперитета. У свом тексту у „Политици“ Лазански није приметио најнижу стопу незапослености у земљама бившег СССР-а, али га је један читалац у коментару исправио. А није приметио ни некакве „илуминате“. Ако их има, биће да нису атлантистички! Православна црква је или саграђена у оквиру подизања „града илумината“, или ако је била део некадашње Акмоле никоме није сметала у самом центру, није уклоњена или измештена новим урбанистичким плановима. Дакле, Срби могу бити сасвим мирни – илуминатски антихристи не владају Казахстаном, да постоји нека завера Новог светског поретка Лазански би је открио (или је можда и он део завере :)).

 

astana-1a

 

Иван Вукадиновић