Вести


 

 

 

Трибина "ОДКБ- снага са Истока"

 

 

 

На трибини „Организација договора о колективној безбедности (ОДКБ) – Снага са истока“ учествовали су Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије, новинар и политички аналитичар; Зоран Радојичић, народни посланик и члан делегације Народне скупштине РС у Парламентарној скупштини Организације договора о колективној безбедности; мр Божидар Кнежевић, политиколог и стручњак за ОДКБ и Сибин Вукадиновић, портпарол Евроазијског пута (организатора трибине), правник и геополитичар.

 

Скуп је одржан у Дому културе Студентски град у Београду, и отворио је поздравним говором домаћин Милош Кнежевић. Он је указао на сам појам Евроазије и значај евроазијске сарадње, такође је поменуо неке предстојеће догађаје (трибине, објављивање стручних књига) које ће бацити више светла на ту област.

 

t1

 

Сибин Вукадиновић је у свом излагању указао на сву погубност „безалтернативног пута“ на Запад, укључујући посебно цинизам којем смо изложени по питању „сарадње“ са НАТО и наводног „извињења“ које нам је оданде упућено, што су домаћи медији погрешно и тенденциозно протумачили. Са друге стране, постоји прави медијски мрак по питању сарадње са ОДКБ, на коју као прокламовано неутрална земља имамо право (у једнакој мери као и са НАТО).

 

Мр Божидар Кнежевић се посветио питањима циљева и организационе структуре ОДКБ. Указано је на историјат настанка ове организације и кључну промену која се догодила после 2000-те године (долазак Владимира Путина на власт и америчка интервенција у Авганистану). Приказана је командна структура, укључујући заједничке ваздухопловне снаге и снаге за брзо реаговање (у току дискусије смо установили да НАТО такве снаге нема).

 

Драгана Трифковић је говорила о ранијој хладноратовској безбедносној структури, и како се од ње дошло до онога што имамо данас. Указала је на друге организације које на Истоку постоје од распада Совјетског Савеза и Варшавског пакта (1991.), а то су Заједница независних држава (ЗНД) и Шангајска организација за сарадњу (ШОС). Ове организације такође имају безбедносне структуре, које са онима које има ОДКБ делују као паралелне. Драгана Трифковић је део излагања посветила реформи и модернизацији војних снага Руске Федерације, која је носилац свих ових војно-безбедносних интеграција, и тренутном стању у оружаним снагама РФ.

 

t2

 

Зоран Радојичић је говорио о његовим искуствима у парламентарној сарадњи са земљама ОДКБ, о медијском мраку који прекрива сваку сарадњу наше земље са Истоком, и разликама у концепцији интеграција на Истоку, у односу на губитак суверенитета који захтева Запад.

 

Након ових информативних и добро балансираних излагања уследила је дискусија у којој је размотрено како се данашње жалосно стање по питању геополитичког усмерења Србије (које онда узрокује остале проблеме које свакодневно уочавамо) може променити. Цео догађај је трајао два и по сата, што је било веома корисно утрошено време. Треба имати у виду речи мр Божидара Кнежевића да је он, стручњак за ову област, за шест година само три пута позиван да негде говори о ОДКБ-у (у та три пута спада и ова трибина).