Европа није ЕУ


 

 

Европа није Европска унија. Ова чињеница је нешто најреалније и наjједноставније, али ће ипак код великог броја људи изазвати чуђење, негодовање, па чак и нелагодност. Став да је Европа исто што и Европска унија толико је укорењен у српском политичком бићу да је добио статус ''у камену урезане библијске истине''. Овакав начин размишљања се у тој мери учврстио у нашој колективној свести, да је дошло до тога да људи који одлазе у Европу да ''виде свет'', да се образују и културно уздигну, враћају убеђени да су ишли у Европску унију. Они који, пак, тек намеравају да посете тај културни и богати европски свет једнако мисле да је циљ њиховог путовања- Европска унија. Навика да се о Европи мисли да је ЕУ подржана медијима и политичарима, плаћеним (и једни и други) управо од стране те исте ЕУ.

Још једна предрасуда везана за Европску унију тиче се самог чланства у овој организацији. Ову предрасуду гаје појединци који, сматрају да Срби нису Европљани само зато што Србија није чланица Европске уније (?!). Добар део њих сматра да су, штавише, Срби због тога дивљаци и геноцидни клерофашисти, без обзира што су они и сами Срби... Но будући да ћемо испитивањем оваквог начина размишљања дубоко скренути у психологију (одељак: патологија) вратићемо се на нашу анализу и запитати се: ако Европа, веровали или не, није ЕУ, шта је она онда? У излагању које следи представићемо укратко неколико принципа који би могли бити синоними за реч Европа.

 

Европа=култура

 

 

Ставимо се за тренутак у позицију онога који путује Европом и запитајмо се— шта је оно са чим он долази у додир? На сваком кораку који посетилац чини док хода европским метрополама или, пак, мањим европским градовима, он се сусреће са културом. Западна цивилизација, филозофија и наука настали су на нашем континенту и та чињеница се очитује на сваком њеном квадратном метру. На дорским, јонским и коринтским стубовима, средњевековним религијским скулптурама, порталима цркава, витражима, мозаицима...

 

12736232_10204555328798199_1275117709_n

 

 

Култура се манифестује на градским трговима, али и на теписима и намештају старих етно кућа по селима. Срећемо је истражујући рушевине утврђења великаша, у музејима, осећамо њено присуство у остацима римских аквадукта... Култура као облик уздизања људског духа очитује се и у сфери невидљивог. У духовности која лебди у манастирима, у делима која су стварали Достојевски, Бетовен, Хамсун, Еко, Сартр, Лорка, Дебиси, Џојс... Свугде где се стварало моћима Духа и Духа ради, наилазимо на културу.

 

Ово, као што видимо, нема никакве везе са ЕУ, том тајанственом, херметичком шифром, том формулом која отвара сва врата (или се бар тако представља). Ни трага те ЕУ на зидинама замкова, на фасадама и споменицима, ни цртица од Е или У на олтарима храмова. Никакав знак овог продукта менталне перверзије на тријумфалним луковима, гробницама великодостојника, вођа, краљева, ратника... Европа јесте једна општа култура, цивилизованост у општем смислу речи, али и појединачна, специфична култура једног народа. Она је везана за Традицију по себи као и за очување Традиције, тако да слободно можемо да изведемо следећи исказ:

 

 

Европа= Традиција и њено очување

 

Обилазећи културно историјске споменике и друге знаменитости наш путник кроз Европу осетиће присуство једне појаве коју је немогуће игнорисати, ма колико се трудио... У питању је једна још увек жива Традиција која стоји насупрот фото-грозници и шопинг-грозници одушевљених туриста, уздижући се из те вашарске гужве као кула-светионик. Традиција није нешто што је уочљиво на први поглед, она није нешто што на себе привлачи пажњу и подстиче туристе да се маше фотоапарата. Она се пре може опазити у траговима, док њено присуство кад-кад остаје нерегистровано од стране нашег свесног Ја. Ипак, она је ту, вечна, постојана, стварнија од пролазник утисака и сензација. Навешћемо зато неколико примера који показују како се у Европи радило на очувању Традиције, и зашто је то битно за идентитет једног народа и идентитет саме Европе.

 

Почетком двадесетог века земљотрес је готово уништио сицилијански град Месину, оштетивши многе старе грађевине. Иако је комплетна обнова била немогућа, Италијани су сачували појдине делове архитектуре, надограђујући на њих нове. Од свих споменика које је потписница ових редова видела, најјачи утисак оставила је једна црквица чија основа није била већа од десетак кубних метара. Од пређашње цркве остао је само један камен који је потом уграђен у нову цркву саграђену на њеном темењу. И управио тај један камен је Традиција. То је део италијанске историје, културе, идентитета. На том једном, светом камену таложили су се ''крв, зној и сузе'' прошлих поколења, физичка, ментална и емотивна енергија читавих генерација. Овога су Италијани итекако свесни јер знају да у управо у традицији, култури и историји једног народа лежи његова снага. Све што је у Италији икад било разрушено, како земљотресом тако и бомбардовањем, обновљено је или се тренутно обнавља.

 12769452_10204555328758198_959916456_n

 

У рушевинама и обновњеним грађевинама старе Европе пребива дух једног народа, а ово посебно важи за религијске грађевине (храмови, цркве, катедрале, крстионице, итд.). Овде се обнавња духовна енергија једне нације, јача његов дух и његова моћ одбране од евентуалног непријатеља. Зато је јако битно очувати и саме религијске институција, о каквој год да се духовности ради. Још једна од традиционалних институција је породица која у Европи сваким даном губи на важности. Иако је она основа многих других традиционалних институција (монархија се, рецимо, базира на вери у ауторитет и светост једне породице, лозе или династије) њена улога се константно омаловажава, а она сама систематски уништaвa. Да не заборавимо, уосталом и друге форме традиције као што су стари обичаји по селима, припрему и конзумирње традиционалне хране уместо хране из супермаркета, Мекдоналдса, KFC-а..

 

Али шта је заправо Традиција? Oна је нешто невидљиво, нешто што се од давнина чувало, неговало, она је дух свих предходних генерација, наслеђе предака и завет потомцима. А пошто бити (прави) Европљанин значи чувати Традицију, како своју тако и ону опште-европску ми као народ никако не смемо да дозволимо да нас критикују јер поштујемо националне митове и негујемо нашу Традицију. То нас не чини ''задртим'', клерофашистима, нацистима или шта све не...Јер то раде си Европљани и то треба да раде сви који су заиста Европљани. Не смемо ни да допустимо да нас окарактеришу као оне који мрзе туђу културу само зато што промовишемо своју У томе нема ничег негативног и свако ко то представља као негативно нема баш најбоље намере.

 

Европа= идентитет и очување истог

 

 

Као и свако ко је бар једном био у Европи био (а да при том није ишао у Европску унију) и наш путник је приметио да је свака европска земља по нечему специфична. Чак и сваки европски град, варошица или сеоце имају свој печат и нешто што карактерише само то место и ниједно друго. Идентитет, аутентичност и различитост култура биле би, дакле, речи које би могле да стоје као синоним за наш матични континент. Управо је ова културна диверзија оно што Европу чини толико привлачном за туристе. Ту је и чињеница да се у Европи јако води рачуна о очувању материјалног, духовног и културног наслеђа. Тежња за очувањем овог наслеђа видљива је на сваком кораку, па на ком год да се европском месту задесио, наш туриста ће видети да се око њега стално нешто обнавља, преправља, дограђује...

 

colorfulhouses634_hdr

 

Са овом тежњом за очувањем културног идентитета, наслеђа и аутентичности повезан је понос који карактерише европског човека (овде се, наравно, мисли на правог Европљанина). Прави Европљанин поносан је на своју културу, историју и свој идентитет, он цени своје претке и чува њихово наслеђе, поштује своје сународнике... Ово је сасвим супротно слици Европљанина која се пласира у нашој јавности.

 

Наши ''евро-оптимисти'' који сматрају да је национализам исто што и нацизам, да је патриотизам расизам и ксенофобија, а очување националних митова дегенеративно и штетно, стварају погрешну слику Европљанина у нашим медијима. Ситуација је, нажалост, слична и у осталим европским земљама (биле оне у ЕУ или не). Европљанин о коме је реч у овом тексту дијаметрално је супротан бледој, бестрасној сенци човека какав је Европљанин данас и какав, авај, просечан Србин покушава да буде.

 

Европа као јединство у различитости

 

Европа сама по себи чини једну географску целину, која, опет, представља део једне веће целине - Евроазије. Из ове просте физичке чињенице произилази да су народи чије се државе налазе на европској територији— европски. Ово је, наравно, чиста таутологија, али, ма колико очигледна била, неки ће и даље тврдити да поједини народи то нису. С друге стране, неки други народи биће сматрани европским иако се њихова држава налази на свега неколико квадратних километара европског тла. Било како било, европски континент није целина само у географском смислу, већ је у питању једно јединство култура, једна-мета култура чије смо сви ми, као Европљани, део.

 

Исто тако, постоји и једна општа, све-европска историја који сачињавају историје појединачних европских народа. Ту је и заједнички, индо-европски језик којим сво некад говорили. Он представља основу скоро свих европских језика с изузетком угро-финских језика, баскијског и албанског. Дакле, Европа представља јединство различитости, физичку и културну целину, која је, с времена на време, била целина и у политичком смислу (ово показује да пројектанти Европске уније нису ''изумели топлу воду''). Земље Европе биле су у неколико наврата делимичмо или скоро у потпуности уједињене склапајући савезе или бивајући део империја или светих царстава. Неке од претеча уједињене Европе биле би: Римска империја, Византијско царство, царство Карла Великог, царство Хоенштауфеноваца итд.

 12821956_10204555325478116_374703515_n

 

На примеру европских империја и светих царстава показало се да европски народи могу да живе и миру упркос различитости својих култура. Ово је повезано са толерантним и слободарским духом европског човека који отвореног ума прихвата оне који су друге религије, оне који говоре другим језиком и који, уопште, имају другачији културни ''background'' од њиховог. Толерантност европског човека показали су владари као што су Александар Македонски, готски краљ Теодорих, балтички краљ Гедиминас и остали владари који су дозвољавали свим својим поданицима да исповедају своју религију, говоре својим језиком и уопште, задрже свој идентитет. Управо је ово поштовање туђег идентитета допринело да се њихова власт простире на великој територији (ово посебно важи за Алекандрову и Римску империју) као и да се велика европска царства дуго одрже. Сасвим различито од Европске уније која нема баш светлу будућност, због своје тежње за културном унификацијом.

 

Аутентичном Европом, значи, влада принцип мултиполарности и принцип мноштва. Осим што је повезан са толерантношћу и слободним духом правог Европљанина, он је повезан и са његовом урођеном независношћу, слободом од сваке врсте догми и његовом критичком свешћу. И зато:

 

 

Европа= независност

 

Бити Европљанин значи бити покретан, бити склон експериментисању, бити храбар и авантуриста. Радознали европски дух који је нагонио Марка Пола и Колумба на открића и истраживања, повео је и наше претке из Азије, мотивисао Викинге на освајања и на трговину са најудаљенијим земљама... Тај дух је увек био оличење динамичности. Он је нагонио на вечито испитивање нечег новог, при том никад не напуштајући оно што представља Традицију. Дакле, тај независтан и покретан европски дух никако не сме до пребива у менталној жабокречини у каквој егзистирају челници Европске уније, инсистирајући на својим догмама. У истој жабокречини пребивају и они који се држе само одређених политичких решења и могућности, не желећи да испитају остале политичке опције. Ментални кукавичлук и стагнација крију се из става ''Европа нема алтернативу'', става који непријатно личи на заповест ''Немај другог бога осим мене!''. Стајалиште ''Не постоји друга политичка опција и циљ осим ЕУ'' је дакле, потпуно и суштински не-европско. Из исказа Европа= независност можемо извести и следећи закључак:

 

12788470_10204555325998129_276473890_o

 

 

Европа= критика

 

Зашто европску свест можемо назвати критичком свешћу? Неговање критичког мишљења одувек је спадало у карактеристику правих Европљана. Наши европски преци константно су доводили у питање одлуке својих владара, преиспитивали одлике друштвених система, постојеће законе и етичке норме. Започињали су револуције, укидали их ако се револуције нису показале корисним, или, ако би промашивале своје циљеве.

 

Говорећи о Европи као о принципу промене Томас Ман ју је дефинисао на следећи начин: ''Европа је земља побуне, критике и активности која све преображава''[1]. Зато прави Европљанин никад не би тврдоглаво тврдио Европа нема алтернативу, чак иако би се мислило на праву Европу, а не на њену травестију каква је ЕУ. Штавише, он то и не ради. Широм Европе обичан човек диже глас против чланства у Европској унији. Млади, али и они старији, доводе у питање разлог њеног постојања, њене циљеве, економску и војну политику, итд. Сетимо се само протеста Норвежана поводом доделе Нобелове награде институцији ЕУ, протеста Грка против европске економске политике, протеста студената и професора у Шпанији итд. Да не спомињемо само референдуме одржане у европским земљама који су се показали поразним по ЕУ. Рецимо, референдум спроведен у Ирској 2008 (у вези Лисабонског споразума), референдум у Данској и Шведској у вези увођења евра (2000 и 2003), па референдум 1994. у Норвешкој која се тад изјаснила против чланства у ЕУ и још увек није њен члан. Време ће показати како ће се Британци изјаснити након референдума о чланству Британије у ЕУ, а како су они познати као евроскептици, овој институцији се, изгледа, црно пише. Јер где год да се Европљанину дозвољавало да испољи своју слободну вољу и покаже своју критичку свест, ЕУ се показала као промашена институција.

 

Весна Какашевски