Интервју : Миленијум


 

 

  Орацио Марија Њере је млади италијански политичар, пријатељ „Евроазијског пута“, који је пре четири године основао политичку организацију под називом Европска Комунитаријанистичка Партија - Миленијум. Ова партија окупља образоване младе људе који се залажу за очување европске културе, традиције и цивилизације кроз међусобну сарадњу и уједињење европских народа, али не у облику Европске Уније, већ посматрањем Европе у геополитичком смислу.

 12782252_10204521958203955_191996746_n

Који је програм Ваше политичке организације и који начин борбе је присутан?

 

Наша политичка организација је Европска Комунитаријанистичка Партија. Укратко се можемо описати као Партија Европљана. Заступамо идеју самоопредељења и геополитичког мултиполаризма. Као становници Западне Европе верујемо да је могуће створити праву Европу. Не желимо више зеленашко ропство и политику лажне Европске Уније, али такође не верујемо у фрагментацију нашег геополитичког простора – Европе. Верујемо у Европу у смислу цивилизације, тачније у исто време као поглед на свет и савез различитих идентитета. Верујемо да је неопходно створити Европску државу, али социјалистичку. Наш идеолошки правац је комунитаријанизам. Нисмо везани за старе идеолошке позиције. Левица и десница су и даље део старог политичког спектра. Верујемо у вертикалну опозицију: либерали против комунитаријаниста. Као комунитаријанисти верујемо у реинтеграцију свих нивоа идентитета људског живота као што су социјални, цивилизацијски, етнички, радни и слично. Стојимо на страни Државе Рада. То треба да буде Европска Држава, коначно ослобођена од војне окупације НАТО-а и зеленашења. Чврсто верујемо у дијалог међу цивилизацијама. Пријатељски смо расположени и отворени за сарадњу са свим великим цивилизацијама: Руском-Евроазијском, Арапском, Афричком и слично. Такође подржавамо Америчке саборце који се и даље боре за слободу са циљем да створе слободну Америку. Наш циљ је стварање Европе у метаполитичком смислу – културном и политичком.
Што се тиче милитаната у организацији – желимо да повратимо храброст и бес европске омладине.

 

Да ли у огранизацији има младих људи?

 

Нашу организацију чине управо млади људи. Старија европска генерација нам није дала шансу да се осветимо и победимо. Нова генерација рођена у културној пустињи пост-модернизма треба да искористи задњу шансу и коначно покуша да  уздигне Европу или ће она нестати са лица Земље. Зато су организацију створили млади за младе. Наш циљ је да створимо младу Европу - аутентичну и моћну.

 

Шта мислите о рату у Украјини и конфликту између Истока и Запада?

 

Свима је јасно шта се дешава. Више није могуће скривати истину. Медији су прво покушали да сакрију истину, а затим помешају идеје. На почетку су говорили да је Мајдан борба за слободу и добробит њихове домовине. Касније, када је истина изашла на видело и када је нова држава показала шта стварно јесте: група олигарха, криминалаца и крвавих лудака, покушали су да докажу да је у питању идеолошки рат. Наравно да јесте идеолошки, али не као што нам приказују. Прво, није рат између фашиста и антифашиста. Друго, није рат између Руса и Украјинаца. Треће, није рат између добре демократије и лоше диктатуре. То је у ствари тренутак ширег рата за мултиполарни свет. То је рат за самоопредељење и повратак у дубље принципе у политичком окружењу. То је рат између два сукобљена погледа на свет: либералне глобализације с једне стране и свега осталог са друге. Бирамо све друго зато што мислимо да историја није завршена. Бирамо пут рата, јер не можемо више да живимо у овом свету потрошње и баналности.

 12782297_10204521958123953_107154578_n

Посетио сам Доњецк на почетку сукоба. Видео сам бруталност рата који су либерали створили Новоруским херојима. Управо то треба да нам покаже да није могуће живети алтернативно у овом културном систему без револуције. Све треба да се промени или ће све променити тебе – вероватно са лошом намером. Ако не желиш да будеш као они, бићеш избрисан са лица Земље. То су учинили са  Србима и сада покушавају да учине и са Новорусима. Требало би да се одупремо, али то није довољно. Требало би да их савладамо са апсолутном вољом и вером у нашу судбину.

 

Шта мислите о Евроазијском покрету?

 

Евроазијски покрет Русије стоји против наших непријатеља и штавише дели наше ставове у глобалу, а то су неопходност уништења једнополарног система и стварања другачије врсте глобализације. Делимо са њима идеју да принципи који треба да воде полиитчку акцију треба да буду засновани на очувању различитости и да нови субјекат у међународним односима треба да буде концепт Цивилизације. Нећемо се звати Евроазијцима док год смо чисти Европљани са Европским вредностима, путевима, културом начином размишљања и будућношћу. Себе зовемо Европејцима. Ми долазимо из другачијег цивилизацијског амбијента који чини наше народе велики као што су и велики народи Русије – Евроазије. Али – као и Евроазијци и ми смо континенталци. Ми мислимо да је једини начин за напуштање глобалне доминације хегемонске либералне културе, коју предовди америчка суперсила, да та суперсила престане да постоји. А да би се то догодило народи Европе, Русије-Евроазије, Кине и арапског света треба да се уједине на путу братства.

 12784619_10204521957523938_263880241_n

 

Да ли бисте посетили Србију и сарађивали са нашом омладином?

 

Чврсто стојимо уз српски народ. Верујемо да сте намучени, али и даље везани за своје корене, веру и у томе је ваша лепота. Глобалне нихилистичке снаге презиру лепоту, борбу и слободу. У својој теорији му мултиполарне реорганизације ми немислимо у дихотомијама – овде или тамо, бело или црно – већ у терминима апсолутне комплексности. Тако би изгледао савршен свет. Из ове перспективе Србија није тамо или овамо, на граници Европе и Евроазије, већ чвор који спаја те две цивилизације. Не треба да прекинемо чвор, јер ће у супротном наши културни универзуми доћи у колапс. Гајимо посебна осећања према вашем народу. Веровали смо да сте задњи ров у одбрани од демократског бомбардовања. Можда не делимо исту религију или културу, али делимо са вама исти егзистенцијално драматичан тренутак остављености у тамно доба нестајања наше слободе. Морамо да реагујемо! Време је! Време је да станемо раме уз раме у последњем отпору истом непријатељу – непријатељу човечанства.

Објашњење: Комунитаризам је филозофија или систем веровања који сматра да је индивидуална слобода могућа само у контексту снажне и уједињене заједнице и да се она може обезбедити само одговорном локалном влашћу која влада у складу са вредностима заједнице.

 

Интервју водила: Јелена Веровић