G.U.L.A.G.


 

G.U.L.A.G. – skraćenica za „Gay-Unclassified-Lesbian-Animalist-Gloomy“. Pojam iz SF-romana Viktora Peljevina „S.N.U.F.F“. Označava najmoćniju neformalnu organizaciju „slobodnog društva“. U današnje vreme ovo bi se moglo nazvati najjačim lobijem, što LGBT-lobi svakako jeste.

 

Razjasnićemo neke pojmove, za one koji nisu čitali ovu briljantnu knjigu, kritiku savremenog društva opsednutog medijskim sadržajem, pogotovo onim koji prikazuje realni (ali iscenirani) život. Više o ovome pod pojmom S.N.U.F.F.

 

pelevin_snufy

 

Pojam „Unclassified“ je relativno jasan, označava ljude čije seksualno opredeljenje nije tradicionalno, ali koji ne žele da budu etiketirani. Poznatiji su pod terminom „Queer“ ali se Peljevin drži jasnijeg i shvatljivijeg termina. „Animalist“ je termin koji nema veza sa pravima životinja, iako je ovaj pojam to „nekad“ označavao, u vremenu koji prethodi dešavanjima opisanim u romanu „S.N.U.F.F“. Najmisteriozniji je pojam „Gloomy“ koji se odnosi na ljude koji opšte sa lutkama, savršenim ljudskim kopijama u koje je ugrađena veštačka inteligencija. Budući da lutke nisu žive, ovakvo opredeljenje se može nazvati „nekrofilskim“. Kod Peljevina su ovi ljubitelji lutaka-robota nazvani „puperima“.

 

Sama kovanica G.U.L.A.G. pokazuje kako LGBT-lobi u svojevrsnom zatvoru drži ostatak populacije navodno se boreći za svoja prava i slaveći svoju devijantnost.